Natuurlijk! Hier is de vertaling van de tekst naar het Nederlands:
- Gebruikersregistratie en accountbeheer Identiteitsverificatie
Gebruikers moeten hun echte naam, geldig adres en bedrijfsinformatie verstrekken (indien geregistreerd onder een bedrijfsnaam). Het platform heeft het recht om de bedrijfsgegevens te verifiëren via het Nederlandse Handelsregister (KVK).
Minderjarigen moeten toestemming hebben van hun wettelijke voogd om zich te registreren; anders heeft het platform het recht om het account te beëindigen.
Accountbeveiliging
Gebruikers moeten hun wachtwoord en tweestapsverificatie-apparaten goed beveiligen. Risico's zoals accountdiefstal en informatielekken die niet door systeemfouten van het platform worden veroorzaakt, zijn voor eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Wanneer het platform abnormale inlogpogingen detecteert, kan het tijdelijk het account bevriezen en de gebruiker via het geregistreerde e-mailadres informeren.
Verboden gedragingen
Het is verboden om het platform te gebruiken voor activiteiten zoals witwassen, valse transacties, verkoop van inbreukmakende goederen, die in strijd zijn met het Nederlandse Wetboek van Strafrecht (Wetboek van Strafrecht).
Het is verboden om gegevens massaal te verzamelen via crawlers; overtreders worden aansprakelijk gesteld volgens de EU-richtlijn inzake databankbescherming.
- Transactieregels Productinformatie normen
Alle productbeschrijvingen moeten in het Nederlands of tweetalig (Nederlands + Engels) zijn, met vermelding van ingrediënten, afmetingen, gebruik, enz. Voedingsmiddelen moeten voldoen aan de EU-verordening inzake voedselinformatie (FIR) voor voedingsetiketten.
Het gebruik van absolute reclame-uitdrukkingen zonder wetenschappelijke basis, zoals "absoluut milieuvriendelijk" of "100% veilig", is verboden.
Prijzen en promoties
De prijs moet inclusief 21% Nederlandse btw (BTW) zijn. Tijdelijke kortingen moeten de oorspronkelijke prijs, kortingspercentage en duur van de actie vermelden, om schending van de Nederlandse Wet oneerlijke handelspraktijken te voorkomen.
Het is verboden om fictieve "doorstreepte prijzen" te gebruiken om consumenten te misleiden; historische prijsgegevens moeten minimaal 30 dagen worden bewaard ter controle.
Orderuitvoering
Na succesvolle betaling wordt de overeenkomst als gesloten beschouwd. De winkel moet binnen de afgesproken termijn verzenden (standaard niet meer dan 5 werkdagen). Bij gebrek aan voorraad moet de consument binnen 24 uur worden geïnformeerd en de annulering van de bestelling worden overeengekomen.
Het platform annuleert automatisch bestellingen die langer dan 30 dagen niet zijn verzonden en geeft een terugbetaling aan de consument volgens de Nederlandse Wet op afstand verkopen.
- Intellectuele eigendomsbescherming Inbreukbehandeling
Elke winkel moet ervoor zorgen dat ze volledige rechten hebben op handelsmerken, patenten, auteursrechten, enz., voordat ze producten uploaden. Wanneer het platform een klacht over inbreuk ontvangt, zal het binnen 48 uur het betwiste product verwijderen en de betrokken winkel informeren.
Winkels die herhaaldelijk inbreuk maken, worden permanent gesloten en het platform verstrekt verkopersinformatie aan de rechthebbende volgens de EU-richtlijn inzake handhaving van intellectuele eigendomsrechten.
Merkcompliance
Verkoop van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en andere speciale categorieën vereist bewijs van EU-markttoelating (zoals CE-certificaat). Luxeproducten vereisen merkautorisatie of aankoopketenbewijs.
Het platform heeft het recht om winkels te vragen aanvullende compliance-documenten in te dienen. Producten waarvoor de documenten niet tijdig worden ingediend, worden gedwongen verwijderd.
- Geschillenbeslechtingsmechanisme Onderhandeling en bemiddeling
Consumenten kunnen eerst via de ingebouwde chatfunctie van het platform onderhandelen met de winkel. Klantenservice van het platform zal binnen 3 werkdagen na indiening van het geschil bemiddelen.
Als bemiddeling mislukt, kan de consument ervoor kiezen om een klacht in te dienen bij de Consumentenbond of een rechtszaak aan te spannen bij de rechtbank van de vestigingsplaats van de verkoper.
Toepasselijk recht
Bij grensoverschrijdende transacties is standaard Nederlands recht van toepassing, maar consumenten hebben het recht om het recht van hun woonplaats (beperkt tot EU-lidstaten) te kiezen als basis voor geschillenbeslechting.
De bevoegde rechtbank is de Nederlandse rechtbank waar de verkoper is geregistreerd, of een andere EU-lidstaat rechtbank die schriftelijk door beide partijen is overeengekomen.
- Platformverantwoordelijkheid en vrijwaring Dienstverleningsgebied
Het platform biedt alleen matchmaking en technische ondersteuning voor transacties en neemt geen deel aan winkelbeheer, productopslag of logistieke levering. Het is niet direct verantwoordelijk voor compensatie voor productkwaliteitsproblemen.
Aansprakelijkheid van derden
Schade veroorzaakt door storingen in het systeem van de betalingsdienstaanbieder wordt vergoed door de betalingsdienstaanbieder volgens hun overeenkomst; schade veroorzaakt door vertragingen van de logistieke dienstverlener wordt vergoed volgens de voorwaarden van de vrachtbrief.
Het platform is niet verantwoordelijk voor de inhoud van websites van derden waar gebruikers zelf naar navigeren (zoals links naar sociale media).
Overmacht
Bij overmacht zoals oorlog, natuurrampen, uitval van het EU-douanesysteem, kan het platform de uitvoering opschorten zonder boetes voor contractbreuk.
- Wijziging van voorwaarden en kennisgeving Het platform behoudt zich het recht voor om de voorwaarden te wijzigen. Belangrijke wijzigingen (zoals aanpassing van geschillenbeslechtingsregels) worden 30 dagen van tevoren aangekondigd via een bericht op het platform en per e-mail aan geregistreerde gebruikers.
Voortgezet gebruik van de diensten wordt beschouwd als acceptatie van de nieuwe voorwaarden. Anders kunnen gebruikers hun account opzeggen, waarbij de bewaartermijn van gegevens na opzegging voldoet aan de Nederlandse Uitvoeringswet AVG.